Results 1 to 8 of 8

Thread: Have i damaged the Cover for the oil filter housing

  1. #1
    Verified VCDS User
    Join Date
    Apr 2015
    Location
    Norway
    Posts
    26
    Post Thanks / Like

    Have i damaged the Cover for the oil filter housing? - YES, I did...

    Hi there...

    Performed an oil change yesterday and also replaced the oil filter of course.
    After this job the oil is pouring out from the housing. It looks like it is from top of the housing, between the housing and the threaded cover.
    When I installed the cover I used more than 25nm by a mistake. I opened the cover and did it over again with the correct torque 25nm.
    The O-rings was also replaced correctly. Verified twice.

    Could I have damaged the cover so I should be replaced or should I check something else first?
    The housing seems to be a bit oval (on the top in picture) ...

    Last edited by UWSCSI; 03-26-2020 at 12:07 PM.

  2. #2
    Verified VCDS User
    Join Date
    Jun 2014
    Location
    Netherlands
    Posts
    177
    Post Thanks / Like
    ... most likely... I had this long time ago after the car was serviced... changed o-rings but didn't help... did need a new cover to fix the leak!
    Golf VII, 1.6TDI BM Ed. 40 - 110 PK

  3. Likes Uwe liked this post
  4. #3
    Verified VCDS User
    Join Date
    Jun 2014
    Location
    Netherlands
    Posts
    177
    Post Thanks / Like
    No picture visible...
    Golf VII, 1.6TDI BM Ed. 40 - 110 PK

  5. #4
    Benevolent Dictator Uwe's Avatar
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    Earth
    Posts
    27,069
    Post Thanks / Like
    Blog Entries
    1
    Quote Originally Posted by Mari View Post
    No picture visible...
    It was previously, but it's gone now.

    -Uwe-
    The engineering problems are likely insurmountable. It would be like proposing to land a rocket booster section on a barge floating in the middle of the ocean.

  6. #5
    Verified VCDS User
    Join Date
    Apr 2018
    Location
    ITALY
    Posts
    709
    Post Thanks / Like
    I never torque oil filters / housing covers, always hand tight. never had a problem so far.

    actually the one time I tried the suggested torque value for the oil sump plug (on a previous car), I ended up stripping the thread and... that was a problem.
    my Golf came out of the factory with 13 ECUs. now she has 20. and counting

  7. Likes Dana liked this post
  8. #6
    Verified VCDS User
    Join Date
    Apr 2015
    Location
    Norway
    Posts
    26
    Post Thanks / Like
    New part has been ordered from the dealer. Hopefully I will get it today.

    The picture should now be visible again. At first I used a "google disk" link, but that only worked for 24 hours or so...
    Last edited by UWSCSI; 03-26-2020 at 05:09 AM.

  9. Likes Dana liked this post
  10. #7
    Verified VCDS User
    Join Date
    Jun 2014
    Location
    Netherlands
    Posts
    177
    Post Thanks / Like
    ... when I had the oil leak, the edge of the cover was "deformed" and looked "curled up"... Took some time before I noticed the leak... oil was dripping on the protecting cover at the bottom, then on the floor... Like I posted ealier... a new cover fixed my problem (no thanks to the dealer because the only changed O-ring to solve the leaking).

    Edit: took me some time to find the photos I made...




    New cover, no leaks!
    Last edited by Mari; 03-26-2020 at 04:42 AM.
    Golf VII, 1.6TDI BM Ed. 40 - 110 PK

  11. Likes Uwe, Dana liked this post
  12. #8
    Verified VCDS User
    Join Date
    Apr 2015
    Location
    Norway
    Posts
    26
    Post Thanks / Like
    New cover mounted and everything is ok now.
    The new cover was not oval, so me over-torquing the old cover just cost me 50EUR... When shall I ever learn?

    Thanks for helping me out.

  13. Likes Uwe, Dana liked this post

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •