Results 1 to 8 of 8

Thread: Audi A6 4g, C7, Gateway and EPS bench test - EPS Unreacheable

  1. #1
    Verified VCDS User
    Join Date
    Apr 2019
    Location
    Romania
    Posts
    5
    Post Thanks / Like

    Audi A6 4g, C7, Gateway and EPS bench test - EPS Unreacheable

    Dear All,
    I`m new to this forum and i`m trying to bech test the Audi A6 (4g, C7) EPS on bech. In the past i did the same with EPS for Vw Passat B6 and worked like charm, using a passat B6 gateway, the correct wiring and VCDS.

    For now I`ve connected the (Audi A6, 4G - >2011)Gateway on bech and connected to it using CAN, but in gives me the following error :

    0276 - FlexRay Databus
    U1032 00 [009] - Initialization Failed
    Confirmed - Tested Since Memory Clear
    Freeze Frame:
    Fault Status: 00000001
    Fault Priority: 2
    Fault Frequency: 1
    Reset counter: 85
    Mileage: 149511 km
    Date: 2018.05.24
    Time: 09:44:01

    Voltage terminal 30: 11.9 V
    Voltage terminal 15: 11.9 V
    Control Module temperature: 20 C
    System status: Terminal 15 on
    IN ESP_standstill flag: no standstill detected
    Engine running: OFF
    IN ZAS_Te_X: OFF
    Terminal 15 status via CAN: OFF
    Terminal 15 status: On
    Datenfeld: 0

    Of course the EPS is connected as well, but it is connected on FlexRay pins of Gateway (Pin 24 + Flexray and Pin 8 - Flexray) ... and it`s not reacheble.
    Any advice ?
    I`ve triple checked the wiring and it`s correct, Maybe this EPS can be bech tested using different pins or approach, i`ve noticed the data plug has 6 pins but only 3 of them are in use. Now i`m using: Pin 2 - +12V, Pin 3 - positive Flexray (pink), Pin 5 - negative Flexray (Green) on the EPS ecu. How can i connect to this EPS on bech? I`m tired of try outs ( the EPS is 100% ok, i`ve tested it on a car not long time a go. The gateway is accesible on bech without any issues, but EPS is unreacheble. The Gateway also has optical data on it. Maybe i should loop that connection ?

  2. #2
    Benevolent Dictator Uwe's Avatar
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    Earth
    Posts
    22,585
    Post Thanks / Like
    Blog Entries
    1
    FlexRay isn't as flexible as CAN, you can't just wire up modules arbitrarily.

    At one point I saw a training video from VAG about this, but I don't think it was on Youtube, and I can't find it at the moment.

    -Uwe-
    The engineering problems are likely insurmountable. It would be like proposing to land a rocket booster section on a barge floating in the middle of the ocean.

  3. Likes Dana liked this post
  4. #3
    Verified VCDS User
    Join Date
    Apr 2019
    Location
    Romania
    Posts
    5
    Post Thanks / Like
    Thank you Uwe, this is the first reply on this thread. I know what you`re saying about flexibility of Flex Ray but i still need a way to communicate wth this kind of equpiment. If it works on the car, it should work on the bench. But how? Should i connect all ecus of a car on bech in order for the flexy ray to be initialized. The Gateway sais: "0276 - FlexRay Databus U1032 00 [009] - Initialization Failed" There must be a reason for this.

    Thank you all for the help!

  5. #4
    Benevolent Dictator Uwe's Avatar
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    Earth
    Posts
    22,585
    Post Thanks / Like
    Blog Entries
    1
    Quote Originally Posted by colonna View Post
    Thank you Uwe, this is the first reply on this thread. I know what you`re saying about flexibility of Flex Ray but i still need a way to communicate wth this kind of equpiment. If it works on the car, it should work on the bench. But how? Should i connect all ecus of a car on bech in order for the flexy ray to be initialized. The Gateway sais: "0276 - FlexRay Databus U1032 00 [009] - Initialization Failed" There must be a reason for this.
    I don't know. We've not tried to do this on a bench ourselves.

    Here's a screen-shot from the AoA training video I found again:



    You should check the wiring diagrams for the car to see if the EPS is on the end of the chain or in the middle. I suppose you could determine that by measuring resistance across the + and - pins.

    Then there's the question: How many FlexRay branches exist in the car itself? It is not clear to me what (if any) interaction there is between those branches.

    Lastly, you mentioned only three pins in use:
    Now i`m using: Pin 2 - +12V, Pin 3 - positive Flexray (pink), Pin 5 - negative Flexray (Green) on the EPS ecu.
    It seems to me that somehow, this module needs a ground connection too.

    -Uwe-
    The engineering problems are likely insurmountable. It would be like proposing to land a rocket booster section on a barge floating in the middle of the ocean.

  6. Likes Viking, Dana liked this post
  7. #5
    Verified VCDS User
    Join Date
    Apr 2019
    Location
    Romania
    Posts
    5
    Post Thanks / Like
    Hi Uwe, It has four branches. and J500 stand`s alone on one of them. The Flexray cable go directly to the EPS. I will try to add resistor on each branch, based on your graph, to to see if it works. This module has a different 2 pins Connector with Permenent + and -, the "-" is shared with the ecu. There is data transmision between all of them ... but before everything, the FlexRay must be initialized by the Gatwway.

    Big Thanks for the idea! I wil try it and provide feedback!
    Last edited by colonna; 04-17-2019 at 11:11 AM.

  8. Likes Uwe, Dana liked this post
  9. #6
    Verified VCDS User
    Join Date
    Apr 2019
    Location
    Romania
    Posts
    5
    Post Thanks / Like
    I`ve tried using resistor to terminate the Flexray but without succes And, i also realized that on my gateway one branch is missing. J428 was not on this car I, also have Optical bus open circuit. Shoud i try to close the Optical bus ?

  10. #7
    Benevolent Dictator Uwe's Avatar
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    Earth
    Posts
    22,585
    Post Thanks / Like
    Blog Entries
    1
    I doubt the optical bus has anything to do with this.

    -Uwe-
    The engineering problems are likely insurmountable. It would be like proposing to land a rocket booster section on a barge floating in the middle of the ocean.

  11. Likes colonna liked this post
  12. #8
    Verified VCDS User
    Join Date
    Apr 2019
    Location
    Romania
    Posts
    5
    Post Thanks / Like
    It`s frustrating allready! I`m thinking to get all ecu`s for one car and do trials until i find the answer. I don`t know what i can try next

  13. Likes Uwe liked this post

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •