Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 12

Thread: Text wrapping between fields

  1. #1
    Verified VCDS User
    Join Date
    Jan 2019
    Location
    USA
    Posts
    5
    Post Thanks / Like

    Text wrapping between fields

    Posting here in addition to sending an email to Ross Tech support with more info.

    I'm not new to vcds but am a new customer. I used my buddy's to check DTCs a couple of times over the years.

    I have two problems trying to code a rebuilt ABS module on my 2004 A6 / 3.0L / CVT

    I tried setting the coding with two different computers - win 7 and win 10 with almost exactly the same results.
    Downloaded the latest version 18.9.1 on each computer.
    Double checked my Login and Coding values against an auto scan from before the module failed.
    New module is the same PN as the old Bosch 5.7 module.

    One problem is the Login and Coding info doesn't seem to take and the Component description field wraps down to the Coding field. The letter "t" from "front" and "3428" start out in the Component field but after entering Login and Coding, they move to the Coding field. This happened with both computers I ran the software on.

    During one attempt I continued with steering sensor calibration but the DTC codes didn't clear: 00778 Steering Sensor and 01044 Module incorrectly coded. I get the same codes when scanning with my non-vcds scanner with ABS.

    The other problem is VCDS doesn't ask me to confirm locking 1 of my 3 VINs when setting the Coding. Makes me wonder if the software is acting up.

    To elimiate the new ABS module as the problem, I put the old one back in and saw the same field-wrapping issue from the scanner plus the two codes that required me to get a new module:
    01420 High Pressure Switch Valve1 N227
    01421 High Pressure Switch Valve2 N228

    Also, when I hover over the Login-11 box I don't get the full list of tips I've seen in examples. Instead I get only something about code 40168 - even when I haven't entered any Login / Coding info yet.

    I haven't figured out how to add images but I have screen shots before and after entering the Login and Coding.

    Thanks for any ideas.

  2. #2
    Benevolent Dictator Uwe's Avatar
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    Earth
    Posts
    22,198
    Post Thanks / Like
    Blog Entries
    1
    I see your screen-shots in the support inbox. I'll can post 'em in this thread for you if you want me to.

    I'm not sure what's up with that. It could indeed be a bug in the current version of VCDS, or the interface firmware (and since you didn't include an Auto-Scan, I can't see what firmware is in your HEX-V2), or it could be your ABS module acting screwy.

    Let's do this: Go to [Options], set Debug Level to 1024, then click [Apply]. Now (without exiting VCDS), do whatever is necessary to reproduce them. When done, exit VCDS gracefully, then look in the Debug sub-folder and e-mail us the file named DEBUG-03.DLM.

    Oh, and please run a complete Auto-Scan and send (or post) that too.

    -Uwe-
    The engineering problems are likely insurmountable. It would be like proposing to land a rocket booster section on a barge floating in the middle of the ocean.

  3. #3
    Verified VCDS User
    Join Date
    Jan 2019
    Location
    USA
    Posts
    5
    Post Thanks / Like
    Yes please post the pics from the support email. It won't hurt.
    I emailed the debug file. One thing: after I entered debug mode and clicked on 3 - ABS brakes, a window popped up asking if I wanted to register the VIN. I clicked Yes and instantly got a Windows message: VCDS has stopped working. The only option was to close the program. That's the debug file I'm sending. I'll try it again before end of the day.

    Here's the auto scan:

    Code:
    Sunday,27,January,2019,16:14:14:31656
    VCDS -- Windows Based VAG/VAS Emulator Running on Windows 7 x86
    VCDS Version: 18.9.1.0  HEX-V2 CB: 0.4437.4
    Data version: 20190114 DS296.0
    www.Ross-Tech.com
    
    
    VIN: WAUJT64B74N038258   License Plate: 
    
    
    Chassis Type: 4B (4B - Audi A6/S6/RS6/allroad C5 (1998 > 2005))
    Scan: 01 02 03 06 08 15 16 17 18 22 34 35 36 37 45 55 56 57 65 67
              75 76 77
     
    VIN: WAUJT64B74N038258   
    -------------------------------------------------------------------------------
    Address 01: Engine        Labels: 06C-909-559-ASN.lbl
       Part No SW: 8E0 909 559 R    HW: 8E0 909 059 
       Component: 3.0L V6/5V      G   0020  
       Coding: 0016582
       Shop #: WSC 02334 785 00200
       VCID: 44D14E83C28C65A7FA5-5184
    
    8 Faults Found:
    18057 - Powertrain Data Bus 
                P1649 - 008 - Missing Message from ABS Controller - Intermittent
    16955 - Brake Switch (F) 
                P0571 - 008 - Implausible Signal - Intermittent
    16684 - Random/Multiple Cylinder Misfire Detected 
                P0300 - 001 -  - MIL ON
    16690 - Cylinder 6 
                P0306 - 001 - Misfire Detected - MIL ON
    17524 - Oxygen (Lambda) Sensor Heating; B1 S1 
                P1116 - 004 - Open Circuit - MIL ON
    17548 - Oxygen (Lambda) Sensor; B2 S2 
                P1140 - 008 - Internal Resistance too High - MIL ON
    16544 - Oxygen (Lambda) Sensor B2 S2 
                P0160 - 004 - No Activity - MIL ON
    17887 - Brake Boost Vacuum System 
                P1479 - 008 - Mechanical Failure - Intermittent
    Readiness: 0110 1001
    
    -------------------------------------------------------------------------------
    Address 02: Auto Trans        Labels: 01J-927-156.lbl
       Part No SW: 4B0 910 155 E    HW: 01J 927 156 JK
       Component: V30 01J 3.0l 5V USA 3220  
       Revision: 00000008    Serial number: 00000002022045
       Coding: 0001001
       Shop #: WSC 02334 785 00200
       VCID: 2019E21336D45987BED-5184
    
    1 Fault Found:
    18259 - Powertrain Data Bus 
                P1851 - 000 - Missing Message from ABS Controller - Intermittent
                 Freeze Frame:
                        RPM: 96 /min
                        RPM: 0 /min
                        RPM: 0 /min
                        (no units): 1.0
                        Torque: 268.0 Nm
                        Temperature: 19.0C
                        T.B. Angle: 0.0
                        Bin. Bits: 0101 0 0
    
    
    -------------------------------------------------------------------------------
    Address 03: ABS Brakes        Labels: 4B0-614-517.lbl
       Part No: 4B0 614 517 G
       Component: ABS/ESP front       3428  
       Coding: 00000
       Shop #: WSC 00000  
       VCID: 2517F3072CF6BCAFCDB-51F2
    
    2 Faults Found:
    00778 - Steering Angle Sensor (G85) 
                66-10 - Not Matched - Intermittent
    01044 - Control Module Incorrectly Coded 
                35-00 -  - 
    
    -------------------------------------------------------------------------------
    Address 08: Auto HVAC        Labels: 4B0-820-043-MY2.lbl
       Part No: 4B0 820 043 AR
       Component: A6-Klimavollautomat 0208  
       Coding: 00110
       Shop #: WSC 00000  
       VCID: 6A8DC03B855853D7209-2586
    
    2 Faults Found:
    00779 - Outside Air Temp Sensor (G17) 
                30-00 - Open or Short to Plus
    00819 - High Pressure Sensor (G65) 
                07-10 - Signal too Low - Intermittent
    
    -------------------------------------------------------------------------------
    Address 15: Airbags        Labels: 4B0-959-655-AI84.lbl
       Part No: 4B0 959 655 Q
       Component: Airbag 8.4EP        3001  
       Coding: 0000607
       Shop #: WSC 02334 785 00200
       VCID: 3E253C6BAC600F77AC1-5184
    
    1 Fault Found:
    00588 - Airbag Igniter; Driver Side (N95) 
                001 - Upper Limit Exceeded - MIL ON
    
    -------------------------------------------------------------------------------
    Address 16: Steering wheel        Labels: 4B0-907-487.lbl
       Part No: 4B0 907 487 F
       Component: Lenkradelektronik   D01   
       Coding: 01002
       Shop #: WSC 02334  
       VCID: 2F3B112F7E3AF6FF377-5184
    
    1 Fault Found:
    01304 - Radio 
                49-00 - No Communications
    
    -------------------------------------------------------------------------------
    Address 17: Instruments        Labels: 4B0-920-xxx-17.lbl
       Part No: 4B0 920 981 N
       Component: KOMBI+WEGFAHRS. VDO D14  
       Coding: 02262
       Shop #: WSC 07117  
       VCID: 313F1757683EE00F213-5184
       WAUJT64B74N038258     AUZ7Z0C2456870
    
    1 Fault Found:
    01304 - Radio 
                49-00 - No Communications
    
    -------------------------------------------------------------------------------
    Address 35: Centr. Locks        Labels:. 4B0-962-258.lbl
       Part No: 4B0 962 258 M
       Component: Central Lock/Alarm  D38  
       Coding: 15885
       Shop #: WSC 02334  
       VCID: 33331D5F9212D21F53F-4F2E
    
    6 Faults Found:
    01371 - Alarm triggered by Door Contact Switch; Driver's Side 
                35-00 -  - 
    01572 - Alarm triggered by Door Contact Switch; Passenger Side 
                35-00 -  - 
    01374 - Alarm triggered by Terminal 15 
                35-00 -  - 
    01368 - Alarm triggered by Luggage Compartment Switch 
                35-00 -  - 
    01561 - Rear left door 
                59-00 - Can't Unlock
    01574 - Alarm triggered by Door Contact Switch; Rear Right 
                35-00 -  - 
    
    -------------------------------------------------------------------------------
    Address 36: Seat Mem. Drvr        Labels: None
       Part No: 4B0 959 760 B
       Component: Sitzmemory R1 F     0204  
       Coding: 00001
       Shop #: WSC 00000  
       VCID: 2C0106234F2C8DE7125-4B3C
    
    No fault code found.
    
    End----(Elapsed Time: 05:18, VBatt start/end: 11.8V/11.8V. VIgn 11.7V)-----
    Last edited by Uwe; 01-27-2019 at 08:01 PM. Reason: CODE tags

  4. Likes jyoung8607, Dana liked this post
  5. #4
    Verified VCDS User
    Join Date
    Jan 2019
    Location
    USA
    Posts
    5
    Post Thanks / Like
    Debug mode worked this time. It let me enter the Login and Coding, and the Coding stayed in the box. I wasn't sure about the process after entering code 40168 - left my notes in the house. I emailed the debug file.
    Something I just noticed - when not in debug mode the LEDs on the scanner quickly flash green and red. Not sure if it means anything. Also, it's still not working when not in debug mode.

    Thanks for the help.

    -Dave

  6. Likes jyoung8607 liked this post
  7. #5
    Benevolent Dictator Uwe's Avatar
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    Earth
    Posts
    22,198
    Post Thanks / Like
    Blog Entries
    1
    DetroitDave's Screen shots:





    I can confirm we have debug files. I'm confident this will get looked at in the near future.

    Oh, and FWIW, your Login and Coding look correct to me.

    -Uwe-
    The engineering problems are likely insurmountable. It would be like proposing to land a rocket booster section on a barge floating in the middle of the ocean.

  8. Likes jyoung8607, Dana liked this post
  9. #6
    VCDS Distributor
    Join Date
    Feb 2014
    Location
    Denmark
    Posts
    1,567
    Post Thanks / Like
    I have recently seen this also, guess there is an bug.
    But I was able to do the coding.
    Have you tried to do the login > Coding > Basic setting in a row, quit VCDS and ignition OFF ?

  10. Likes Uwe, jyoung8607, _Val, Dana liked this post
  11. #7
    FoRT jyoung8607's Avatar
    Join Date
    Feb 2014
    Location
    Cincinnati, OH
    Posts
    2,235
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by NEtech View Post
    I have recently seen this also, guess there is an bug.
    I've seen someone hit this recently on Bosch 5.3 as well: https://forums.ross-tech.com/showthr...l=1#post135119

    Quote Originally Posted by NEtech View Post
    But I was able to do the coding.
    I didn't notice this nuance at the time, but reading the thread again today, I see...

    Quote Originally Posted by rubirock View Post
    When I login & attempt to set the coding/wsc, I will get a message in the coding field reading "ad D56". The D56 part i recognize from the ABS module (also on both ABS module stickers) but I haven't found an explanation yet, made a little harder b/c both "ad" & "D56" are too short a term to be used in the search.
    ... the Bosch 5.3 owner's issue ALSO happened post-login/coding attempt, which might explain why more people haven't noticed, and it isn't popping up in Auto-Scans.
    Silence gives consent.

  12. Likes Uwe, Eric, PetrolDave, _Val, Dana liked this post
  13. #8
    Verified VCDS User
    Join Date
    Jan 2019
    Location
    USA
    Posts
    5
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by NEtech View Post
    I have recently seen this also, guess there is an bug.
    But I was able to do the coding.
    Have you tried to do the login > Coding > Basic setting in a row, quit VCDS and ignition OFF ?
    I tried but with no success. The text wrapping didn't happen this time but the coding didn't stay. After turning the key back on the same codes 00778 Steering Sensor and 01044 Module incorrectly coded were still there.

  14. #9
    VCDS Distributor
    Join Date
    Feb 2014
    Location
    Denmark
    Posts
    1,567
    Post Thanks / Like
    And you did this basic setting, right after Coding and before Ignition OFF ?

  15. Likes Uwe, Dana liked this post
  16. #10
    Ross-Tech Employee Jef's Avatar
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    HQ
    Posts
    1,746
    Post Thanks / Like
    Where did that ABS module come from?
    Jef
    Ross Tech Support Team, Alpha Squad
    Auto-Scan, learn it, love it, live it... then check the fuses.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •