Results 1 to 10 of 10

Thread: OT: MK5 cluster hex addresses

  1. #1
    Verified VCDS User NZDubNurd's Avatar
    Join Date
    Nov 2014
    Location
    New Zealand
    Posts
    957
    Post Thanks / Like

    OT: MK5 cluster hex addresses

    Off Topic - not VCDS related at all, but I know some of you guys are as weird as meeeee! so I've posted this in general repair :
    Uwe: feel free to move, REmove etc, if you see fit


    Does anybody have the hex address map for the EEPROM binary (.bin) file from a MK5 instrument cluster of any kind? .OLS or .KP, map pack, etc?

    I'm specifically looking for the tables to adjust the speedo reading and the built in error; and the Distance impulse if required. My actual cluster is a 1K6 920 862 F

    I have slightly larger tyres than stock on the R32ran and have adjusted the impulse counter to the closest figure, but would like to make it accurate. Then I'd like to alter the speedometer "calibration" to a consistant and suitable "error" margin.

    Any help greatly appreciated... I got a speed camera ticket in the mail today... doing 85km/h in a 80km/h zone .... on Christmas Morning
    Allan
    The R32ran Thread
    How to post a full Auto-Scan
    "Duct tape can't fix stupid, but it can muffle the sound"

  2. #2
    Verified VCDS User Zenerdiode's Avatar
    Join Date
    Jun 2014
    Location
    Newcastle, England
    Posts
    881
    Post Thanks / Like
    If you're requesting a .ols file; I'm presuming you have access to WinOLS. I thought it had an 'Auto Map Search' function thingy? from screenshots I've seen (don't have WinOLS myself) it will even show a little block bar graph at the end of each page of the EEPROM if it thinks it's a progressive map.

  3. #3
    Verified VCDS User NZDubNurd's Avatar
    Join Date
    Nov 2014
    Location
    New Zealand
    Posts
    957
    Post Thanks / Like
    Thanks - yeah... It doesn't find anything. I just have the demo, because I don't actully "tune" anything - I like it to be proper OEM-like... other than VW never made a fast enough Touran :-)

    The tables are quite "simple", but appear to have revesed bytes and don't stand out as tables. I'm looking through manully, but it's not something I'm familiar with. I was hoping I could compare mine with a known definition and work backwards a bit. It'll be a bit of a fun nerd-project , anyway :-)

    I'll keep playing though

    Thanks!!!
    Allan
    The R32ran Thread
    How to post a full Auto-Scan
    "Duct tape can't fix stupid, but it can muffle the sound"

  4. #4
    Benevolent Dictator Uwe's Avatar
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    Earth
    Posts
    22,152
    Post Thanks / Like
    Blog Entries
    1
    Quote Originally Posted by NZDubNurd View Post
    I got a speed camera ticket in the mail today... doing 85km/h in a 80km/h zone .... on Christmas Morning
    Got a yellow vest?
    https://www.bbc.com/news/world-europe-46822472

    Or an old tire and some fuel?
    http://english.controleradar.org/burning-gatso.php



    -Uwe-

    PS: Moving this to the Bar.
    The engineering problems are likely insurmountable. It would be like proposing to land a rocket booster section on a barge floating in the middle of the ocean.

  5. Likes NZDubNurd liked this post
  6. #5
    Verified VCDS User NZDubNurd's Avatar
    Join Date
    Nov 2014
    Location
    New Zealand
    Posts
    957
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by Uwe View Post

    Got a yellow vest?

    Or an old tire and some fuel?
    Not yet...
    Allan
    The R32ran Thread
    How to post a full Auto-Scan
    "Duct tape can't fix stupid, but it can muffle the sound"

  7. Likes Uwe, PetrolDave, Jack@European_Parts liked this post
  8. #6
    Verified VCDS User Spacewalker's Avatar
    Join Date
    Jun 2014
    Location
    Poland
    Posts
    660
    Post Thanks / Like
    you can change impulse over coding
    when you not have enough value from coding, you can simple look what value is change in EPP and adjust itself .
    because most (it not all) Micronas RED display cluster are this same, you will not find a different cluster dump to compare
    OLS is file made by guys .
    for cluster is software VDO editor, also made by one guy, however is supporting mostly NEC cluster , you can import "curve speed" and adjust itself
    He made it from research and practices
    HOT HOT HOT VW Touran 2005 with ACC HOT HOT HOT

  9. Likes jyoung8607, Jack@European_Parts liked this post
  10. #7
    Verified VCDS User NZDubNurd's Avatar
    Join Date
    Nov 2014
    Location
    New Zealand
    Posts
    957
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by Spacewalker View Post
    you can change impulse over coding
    when you not have enough value from coding, you can simple look what value is change in EPP and adjust itself .
    because most (it not all) Micronas RED display cluster are this same, you will not find a different cluster dump to compare
    OLS is file made by guys .
    for cluster is software VDO editor, also made by one guy, however is supporting mostly NEC cluster , you can import "curve speed" and adjust itself
    He made it from research and practices
    Thanks Spacewalker :-)

    I adjusted the impulse to the best match, but it still reads slightly high. I'll change it, and compare the file ;-) I hadn't thought of that!!! Thank you!

    I'd like to correct the pulse, but also correct the needle movement - they are not very accurate!, especially as my cluster is the R32 version, the scale changes at 80km/h... so it has ... 50,60,70,80,100,120 and the difference from 80 to 85 is about the width of the needle!

    I can read the digital speed on the climate control, but it's a pain, and I can't see it if I'm wearing my polarised sunglasses!

    I saw the NEC cluster software - It looks great! Shame it doesn't work on mine :-( He's obviously very clever!

    Thanks for your help!
    Allan
    The R32ran Thread
    How to post a full Auto-Scan
    "Duct tape can't fix stupid, but it can muffle the sound"

  11. Likes jyoung8607, Jack@European_Parts liked this post
  12. #8
    Verified VCDS User Spacewalker's Avatar
    Join Date
    Jun 2014
    Location
    Poland
    Posts
    660
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by NZDubNurd View Post
    Thanks Spacewalker :-)

    I adjusted the impulse to the best match, but it still reads slightly high. I'll change it, and compare the file ;-) I hadn't thought of that!!! Thank you!

    I'd like to correct the pulse, but also correct the needle movement - they are not very accurate!, especially as my cluster is the R32 version, the scale changes at 80km/h... so it has ... 50,60,70,80,100,120 and the difference from 80 to 85 is about the width of the needle!

    I can read the digital speed on the climate control, but it's a pain, and I can't see it if I'm wearing my polarised sunglasses!

    I saw the NEC cluster software - It looks great! Shame it doesn't work on mine :-( He's obviously very clever!

    Thanks for your help!
    so install NEC cluster in your car and you can edit
    You expecting a help for 15 years old item
    old item just passing away.....
    HOT HOT HOT VW Touran 2005 with ACC HOT HOT HOT

  13. Likes NZDubNurd, Jack@European_Parts liked this post
  14. #9
    Verified VCDS User NZDubNurd's Avatar
    Join Date
    Nov 2014
    Location
    New Zealand
    Posts
    957
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by Spacewalker View Post
    so install NEC cluster in your car and you can edit
    You expecting a help for 15 years old item
    old item just passing away.....
    Haha! I should... but I like have Immo4A and MK60 without the silly VIN coding and crypto immo etc

    That's my excuse anyway
    Allan
    The R32ran Thread
    How to post a full Auto-Scan
    "Duct tape can't fix stupid, but it can muffle the sound"

  15. Likes Uwe liked this post
  16. #10
    Verified VCDS User Spacewalker's Avatar
    Join Date
    Jun 2014
    Location
    Poland
    Posts
    660
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by NZDubNurd View Post
    Haha! I should... but I like have Immo4A and MK60 without the silly VIN coding and crypto immo etc

    That's my excuse anyway
    silly VIN...... wake up, is 2019 , not 2012 when that cluster become popular without proper coding tool

    and next , your ABS is MK60-AT because 4WD , not Mk60 (hope you know the different) .......so is fully support with NEC cluster , this same like your IMMO 4A ... if you know that of course

    I recommend you to talk with someone who know more than you about IMMo , cluster etc.
    HOT HOT HOT VW Touran 2005 with ACC HOT HOT HOT

  17. Likes NZDubNurd, Jack@European_Parts liked this post

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •