Results 1 to 7 of 7

Thread: Audi A1 P0101 00 [101] - Implausible Signal/IAT problem

  1. #1
    New User
    Join Date
    May 2018
    Location
    UK
    Posts
    4
    Post Thanks / Like

    Audi A1 P0101 00 [101] - Implausible Signal/IAT problem

    Hi there,
    Since service was carried out on my Audi A1 1.6tdi Sport , I'm getting an intermittent glow plug curly flashing warning and sometimes the engine management light comes on.

    First indication was MAF so I cleaned it thinking the service introduced something to the MAF. Decided to change it after due to high mileage, that didn't fix it.
    The other fault showing is the inlet air temperature. (Its a combined unit) The reading on the VCDS is interesting as this is at 130C.
    Can't see any issues with cables or leaks in pipes.
    Wondering if anyone can give me a clue from the VCDS below?

    I can clear it and it returns.
    Sometimes (and this may be a red herring) when I am on the motorway and need to brake suddenly it comes on.

    The other strange thing is the filler cap lock, looks like its faulty. Could they be linked?

    Thanks


    Ok this is what I see on the VCDS.

    Code:
     01-Engine -- Status: Malfunction 0010
     03-ABS Brakes -- Status: OK 0000
     04-Steering Angle -- Status: OK 0000
     08-Auto HVAC -- Status: OK 0000
     09-Cent. Elect. -- Status: Malfunction 0010
     10-Park/Steer Assist -- Status: OK 0000
     15-Airbags -- Status: OK 0000
     16-Steering wheel -- Status: OK 0000
     17-Instruments -- Status: Malfunction 0010
     19-CAN Gateway -- Status: OK 0000
     25-Immobilizer -- Status: OK 0000
     42-Door Elect, Driver -- Status: OK 0000
     44-Steering Assist -- Status: OK 0000
     46-Central Conv. -- Status: OK 0000
     52-Door Elect, Pass. -- Status: OK 0000
     5F-Information Electr. -- Status: OK 0000
    
    -------------------------------------------------------------------------------
    Address 01: Engine (J623-CAYC) Labels:. 03L-906-023-CAY.clb
     Part No SW: 03L 906 023 KQ HW: 03L 906 023 KP
     Component: R4 1.6l TDI H63 9978 
     Revision: --H63--- Serial number: 
     Coding: 00114036032501080000
     Shop #: WSC 00046 790 00000
     ASAM Dataset: EV_ECM16TDI02103L906023KQ 003015
     ROD: EV_ECM16TDI02103L906023KG.rod
     VCID: 7F069776E60555BC61-802A
     3 Faults Found:
    
     7330 - Mass Air Flow Sensor (G70) 
     P0101 00 [101] - Implausible Signal
     Not Confirmed - Tested Since Memory Clear
     Freeze Frame:
     Fault Status: 00000001
     Fault Priority: 2
     Fault Frequency: 1
     Mileage: 166302 km
     Date: 2018.05.18
     Time: 08:35:08
     Engine speed: 1702.25 /min
     Normed load value: 0.0 %
     Vehicle speed: 91 km/h
     Coolant temperature: 87 C
     Intake air temperature: 130 C
     Ambient air pressure: 1010 mbar
     Voltage terminal 30: 14.569 V
     Unlearning counter according OBD: 40
     Air mass: actual value (mg/stroke)-MAF_MES: 513.698 mg/stroke
     Air mass proportion filtered-FAC_MAF_CYL_KGH_RATIO_FIL: 0.77930
     EGR Solen.val.: actual value-ANG_EGRV[0]: 0.000 %
     Throttle valve adapter: actual value-ANG_THR[0]: 95.996 %
     Charge air pressure specified value-MAP_SP_MMV: 1248.07 hPa
     Charge air pressure: actual value-MAP_MMV: 1248.07 hPa
     Engine torque-TQI_SP: 0.00 Nm
    
     7307 - Intake Air Temp. Sensor (G42) 
     P0112 00 [032] - Signal too Low
     Intermittent - Not Confirmed - Tested Since Memory Clear
     Freeze Frame:
     Fault Status: 00000001
     Fault Priority: 2
     Fault Frequency: 18
     Mileage: 166235 km
     Date: 2018.05.17
     Time: 12:32:24
     Engine speed: 0.00 /min
     Normed load value: 0.0 %
     Vehicle speed: 0 km/h
     Coolant temperature: 48 C
     Intake air temperature: 130 C
     Ambient air pressure: 1020 mbar
     Voltage terminal 30: 12.085 V
     Unlearning counter according OBD: 39
     Engine speed: 1270 /min
     Vehicle speed: 52 km/h
     Outside air temperature-Ambient temperature: 18.75 C
     Battery voltage: 14.7 V
     Battery voltage: 14.7 V
     Battery voltage: 14.7 V
     Battery voltage: 14.7 V
    
     13281 - Intake Air Temp. Sensor (G42) 
     P0111 00 [101] - Implausible Signal
     Not Confirmed - Tested Since Memory Clear
     Freeze Frame:
     Fault Status: 00000001
     Fault Priority: 2
     Fault Frequency: 1
     Mileage: 166290 km
     Date: 2018.05.18
     Time: 08:20:57
     Engine speed: 0.00 /min
     Normed load value: 0.0 %
     Vehicle speed: 0 km/h
     Coolant temperature: 12 C
     Intake air temperature: 98 C
     Ambient air pressure: 1010 mbar
     Voltage terminal 30: 11.520 V
     Unlearning counter according OBD: 40
     Coolant temperature: 12 C
     Coolant temperature at radiator outlet: actual value-TCO_2: 10 C
     Fuel temperature-TFU: 13 C
     Sensor for temp after charge air cooler: raw value-TBA_MES: 98 C
     Outside air temperature-Ambient temperature: 10.50 C
     Shut-off timer: last ECM after-run time-T_ES_FCT_DIAG: 0.00 s
     Time since engine start: 0 s
    
    
     Address 09: Cent. Elect. (J519) Labels:. 8X0-907-063.clb
     Part No SW: 8X0 907 063 G HW: 8X0 907 063 G
     Component: BCM PQ35 M 110 0655 
     Revision: 00110 AE 
     Coding: 0E000A2CA805F100201841E00100015443FB6C0A00EF4122DC 0087830041
     Shop #: WSC 00046 000 00000
     VCID: 4084D48AD37BEA4458-8014
     Subsystem 1 - Part No SW: 8K0 955 559 HW: 8K0 955 559 
     Component: RLS H04 0003 
     Serial number: 20050778 
     Coding: 02562D
     Subsystem 2 - Part No: 8X0 951 177 
     Component: DWA-Sensor H0 H01 0020 
     Subsystem 3 - Part No: 1K0 951 605 C
     Component: LIN BACKUP HO H05 1501 
     1 Fault Found:
    
     00332 - Control Circuit for Tank Flap 
     007 - Short to Ground
     Freeze Frame:
     Fault Status: 01100111
     Fault Priority: 4
     Fault Frequency: 18
     Reset counter: 45
     Mileage: 164371 km
     Time Indication: 0
     Date: 2018.04.12
     Time: 09:09:07
     Freeze Frame:
     Term 15 Off
     Voltage: 12.45 V
     OFF
     ON
     Term 50 Off
     OFF
     OFF
    Last edited by Uwe; 05-24-2018 at 08:43 AM. Reason: CODE tags

  2. #2
    Benevolent Dictator Uwe's Avatar
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    Earth
    Posts
    26,987
    Post Thanks / Like
    Blog Entries
    1
    I really doubt that the tank flap fault code has anything to do with the engine faults.

    -Uwe-
    The engineering problems are likely insurmountable. It would be like proposing to land a rocket booster section on a barge floating in the middle of the ocean.

  3. #3
    New User
    Join Date
    May 2018
    Location
    UK
    Posts
    4
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by Uwe View Post
    I really doubt that the tank flap fault code has anything to do with the engine faults.

    -Uwe-
    Me too, but you never know.
    Any other thoughts?

  4. #4
    New User
    Join Date
    May 2018
    Location
    UK
    Posts
    4
    Post Thanks / Like
    Digging a bit more,
    3 Wires are on the sensor socket.
    Right pin (not numbered) 5V supply to the Sensor is fine.
    Left pin is ground
    centre pin has very low resistance (to ground), I don't know what it should be but I suspect this is the reason the temp sensor is reading 130C.

    I'm guessing this goes into the control unit.
    So unless there's something in the cables?
    I don't have a tracker to chase the short unfortunately.
    Looks like one for the garage now.

  5. #5
    New User
    Join Date
    May 2018
    Location
    UK
    Posts
    4
    Post Thanks / Like
    Ok fault is found. Very interesting .
    Let me know if anyone is interested in the findings

  6. #6
    Benevolent Dictator Uwe's Avatar
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    Earth
    Posts
    26,987
    Post Thanks / Like
    Blog Entries
    1
    Quote Originally Posted by Muckster View Post
    Ok fault is found. Very interesting .
    Let me know if anyone is interested in the findings
    Yes, of course!

    -Uwe-
    The engineering problems are likely insurmountable. It would be like proposing to land a rocket booster section on a barge floating in the middle of the ocean.

  7. #7
    New User
    Join Date
    Dec 2018
    Location
    Italy
    Posts
    1
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by Muckster View Post
    Ok fault is found. Very interesting .
    Let me know if anyone is interested in the findings
    Hi Muckster i've the same problem , whats your solution ? My car do a lot of smoke and the P0101 when i drive for about 80/90 km/h

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •