B8 A4 Avant LED Tail Light Retrofit

   #1  

avantagg

New Member
Joined
Apr 9, 2016
Messages
4
Reaction score
1
Location
USA
Hello all, new user here looking for some assistance with coding for European LED tail lamps retrofitted to a US 2012 A4 Avant. I followed a DIY method using this thread from Audizine for guidance: http://www.audizine.com/forum/showthread.php/607144-Avant-Facelift-LED-Taillight-howto

The lights are fully functioning, but I'm now getting error codes for the blinkers and fog lights. Hoping someone on here may have tackled this project before and could provide some guidance or coding knowledge.

Many thanks!

-Chris
 
   #2  

Uwe

Benevolent Dictator
Staff member
Joined
Jan 29, 2014
Messages
30,427
Reaction score
21,717
Location
USA
VCDS Serial number
HC100001
If possible, please post and Auto-Scan so people can see how your car is equipped and configured.

-Uwe-
 
   #3  

avantagg

New Member
Joined
Apr 9, 2016
Messages
4
Reaction score
1
Location
USA
Thanks for the reply, I'll see if I can get that scanned this week.
 
   #4  

rlarsen

Verified VCDS User
Verified
Joined
May 5, 2015
Messages
302
Reaction score
160
Location
Copenhagen, Denmark
VCDS Serial number
C?ID=78998
The guide isn't detailed enough, the coding change from Bulb to LED is missing.

Have a look at the table below - where you need to re-calculate the value of Channel 181, and if this doesn't work then re-calculate the value of Channel 191 instead - or just set the value to 0:

 
  • Like
Reactions: Uwe
   #5  

avantagg

New Member
Joined
Apr 9, 2016
Messages
4
Reaction score
1
Location
USA
Gotcha, I'll try this. Thanks for the help Rene.
 
   #6  

avantagg

New Member
Joined
Apr 9, 2016
Messages
4
Reaction score
1
Location
USA
That did the trick! Thanks again for the assistance.
 
  • Like
Reactions: Uwe
   #7  

Planekiller1

Verified VCDS User
Verified
Joined
Feb 14, 2019
Messages
8
Reaction score
1
Location
Miami, Fl
VCDS Serial number
C?ID=317931
The guide isn't detailed enough, the coding change from Bulb to LED is missing.

Have a look at the table below - where you need to re-calculate the value of Channel 181, and if this doesn't work then re-calculate the value of Channel 191 instead - or just set the value to 0:



Do you convert this from binary to decimal? Or something else?
 
   #8  

rlarsen

Verified VCDS User
Verified
Joined
May 5, 2015
Messages
302
Reaction score
160
Location
Copenhagen, Denmark
VCDS Serial number
C?ID=78998
   #9  

Planekiller1

Verified VCDS User
Verified
Joined
Feb 14, 2019
Messages
8
Reaction score
1
Location
Miami, Fl
VCDS Serial number
C?ID=317931
You read the decimal value from a channel - then you convert this value into a binary string - you can e.g. use the built in Windows Calculator, which I have created a small pdf about: Modifying Channel values with the help of Windows Calculator.pdf

Ok I got 12044 with no errors on 181.
Still getting double flash on the cluster however the lights and blinking at normal rate front mirror and rear all working right.
All lights function as they should only issue is the cluster now.
Thanks for the help looking forward to solving the cluster issue too.
Kurt
 
   #10  

rlarsen

Verified VCDS User
Verified
Joined
May 5, 2015
Messages
302
Reaction score
160
Location
Copenhagen, Denmark
VCDS Serial number
C?ID=78998
Ok I got 12044 with no errors on 181.
Still getting double flash on the cluster however the lights and blinking at normal rate front mirror and rear all working right.
All lights function as they should only issue is the cluster now.
Thanks for the help looking forward to solving the cluster issue too.
Kurt
I don’t have the cure for this - but I’ve heard that some has got this fixed by using VCP or OBDeleven with their coding script - because they both do some kind of a flash of the unit.
 
   #11  

Planekiller1

Verified VCDS User
Verified
Joined
Feb 14, 2019
Messages
8
Reaction score
1
Location
Miami, Fl
VCDS Serial number
C?ID=317931
I don’t have the cure for this - but I’ve heard that some has got this fixed by using VCP or OBDeleven with their coding script - because they both do some kind of a flash of the unit.
I'm really not worried by it I check my lights with windows whenever I reverse park so as long as no errors annoying me and bulb out in effect which it is now after changing the code down to 12032 from 12044 after recieving brake errors today the problem is solved.

If you come across a fix PM me I'd be greatful, but as of right now the lights work great and are fully functional.
Thanks for all the help!
Kurt
 
   #12  

rlarsen

Verified VCDS User
Verified
Joined
May 5, 2015
Messages
302
Reaction score
160
Location
Copenhagen, Denmark
VCDS Serial number
C?ID=78998
The guide isn't detailed enough, the coding change from Bulb to LED is missing.

Have a look at the table below - where you need to re-calculate the value of Channel 181, and if this doesn't work then re-calculate the value of Channel 191 instead - or just set the value to 0:

Now with working image again....

 
   #13  

Uwe

Benevolent Dictator
Staff member
Joined
Jan 29, 2014
Messages
30,427
Reaction score
21,717
Location
USA
VCDS Serial number
HC100001
I think we should link to the above post from the B8 page, 46 section in the Wiki, cause I can never find it. :facepalm:

For the search engines: Audi B8 rear bulb check channels including license plate lights.

-Uwe-
 
Top