A4 B8 3.0TDi low idle

   #1  

ibis_white

Verified VCDS User
Verified
Joined
Feb 2, 2017
Messages
25
Reaction score
8
Location
UK
VCDS Serial number
C?ID=236086
Hello,

I managed to stall my 2009 A4 B8 3.0TDi 102k miles at a junction today. When I got the car restarted I noticed the idle was only around 600 ish and a bit lumpy. This seems a bit low? I did a scan when I got home and there are no errors being flagged up. I did check some measured values of the engine and wonder if there is anything wrong? Thank you.


Address 01: Engine (8K2 907 401 A)

17:25:42
IDE00021 Engine speed 639 /min
IDE00025 Coolant temperature 67 °C
IDE00434 Particle filter: soot mass calculated 16.89 g
IDE00435 Particle filter: soot mass measured 3.35 g
IDE00581 EGR specified value 53.7 %
IDE01259 EGR Solen.val.: actual value 45.96 %
 
   #2  

ibis_white

Verified VCDS User
Verified
Joined
Feb 2, 2017
Messages
25
Reaction score
8
Location
UK
VCDS Serial number
C?ID=236086
I think I have found the cause. As well as the low idle the car has been a bit gutless. Today I decided rev the car a bit more than usual and when I did there a clunk and a rattling noise. Turns out the clamp in the centre of the exhaust had rusted and the front section of the exhaust was dragging on the ground. Likely the lack of back pressure might be the cause?? Luckily this happened 100 yards from a garage.
 
   #3  

Jack@European_Parts

NostraJackAss
Joined
Jan 29, 2014
Messages
20,357
Reaction score
8,724
Location
Montgomery, NY, USA
VCDS Serial number
C?ID=57337
Sounds like preventive maintenance isn't in your normal care process........maybe time to embrace versus catastrophic damage response center no?
 
Top